16-01-2018
КОРПУС 2 НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ”

КОРПУС 2 НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ”

Започна строителството на Корпус 2 на МБАЛ „Света София” - иновативен, модерен проект, позициониращ се сред новите грандиозни проекти в София.

Инвеститор е ”Билдинг Хоспиталс 2” АД , дъщерно акционерно дружество на Билдинг Хоспиталс АД (главен инвеститор на МБАЛ „Света София”). Екипът, реализиращ проекта  - д-р Христо Мазнейков и доц. Валентина Мазнейкова. Главен изпълнител на проекта е Пайп Систем. Архитект е Иво Петров – Архитекти ООД.

Началото на проекта е поставено през втората половина на 2017 г. , а съгласно плана за изпълнение на строежа трябва да бъде завършен в края на 2018 г. Проектът е съобразен с изискванията на съвременните акредитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI.

Корпус 2 на МБАЛ „Света София” е позициониран точно до съществуващата болница в район Витоша, кв. Манастирски ливади. Той е естествено продължение на работещата от близо 12 години болница. Предвижда се двете сгради да бъдат свързани чрез топла връзка. Корпус 2 на МБАЛ ”Света София” е с площ – общо 6 715 кв.м. Сградата ще бъде разположена на 8 етажа , които ще включват в себе си - 7 операционни зали, Хемодиализен център с 30 поста, Хоспис със 70 легла, Спешно отделение, Център за клинични изпитвания, който ще даде възможност на пациентите да се лекуват с последните постижения в сектора. Центъра за клинични изпитвания също така ще има за цел да повиши квалификацията на лекарите и да им предостави възможност за академично израстване. Корпус 2 ще включва в себе си и Център за комплексна грижа за онкологично болни пациенти. Целта е да се затвори цикъла на диагностика и лечение на пациентите в хода на тяхното заболяване. Ще се оформи функционален Център за персонализирана медицина, не само в областта на онкозаболяванията, но и за прилагане на индивидуален подход за други подходящи пациенти.В корпус 2 на МБАЛ „Света София” ще има и Център за ресоциализация на пациенти след ампутация на крайници”, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Министреството на труда и социалната политика.