27-03-2019
Office Investments & Workspace forum 2019, част от Building innovation forum

Office Investments & Workspace forum 2019, част от Building innovation forum

Днес на 27 Март в Sofia Event Center се проведе Office Investments & Workspace forum 2019, организиран от ГРАДЪТ Медиа Груп като част от Building innovation forum сериите, които предоставят професионална публична платформа с фокус върху важните аспекти и добрите практики при реализацията на успешни офис проекти. На форума бе предоставена платформа на водещи професионалисти в проектирането и реализацията на мащабни сградни проекти да споделят важните тенденции и добрите практики при актуалните проекти. Пайп Систембе представена от Валентина Димитрова - Директор Продажби. Валентина е завършила ВИНС- Варна, специалност „Икономика на строителството“, магистър е по Икономика и от УНСС- София и въпреки двете си икономически образования тя е с 10 годишен опит на ръководни позиции встроителния сектор. Притежава сертификат по управление на проекти PRINCE2®, а към екипа на Пайп Системсе присъединява през 2017г. През тези две години Пайп Систем се развива динамично като строителен мениджър на пазара. Това е една услуга, която включва в себе си Главен изпълнител и Проджект мениджър. Основната функция настроителния мениджър е да управлява процеса , да предложи най-добрата цена на инвеститора и да реализирапроекта с оптимално използване на наличните ресурси.

На сцената на Office Investments & Workspace forum 2019, Валентина Димитрова представи реализацията на мащабния проект Kомплекс Green Offices & Residential Area (GORA). Инвеститор на обекта е „БГ РЕИ“ ЕООД, проектант е „Иво Петров – Архитекти“ ООД, а главен изпълнител е „Пайп Систем“ АД.

Комплексът условно се разделя на две части - четири жилищни сгради, разположени в зелен парк, и самостоятелна офис сграда, която гледа към улицата. Офис сградата включва партер, мансарда над него и пет етажа open-space офиси с големина около 2 хил. кв. всеки. Общата РЗП на административната сграда е приблизително 17.6 хил. кв.м. Инвестицията възлиза на стойност от около 30 млн. лв. Крайният срок за завършване на обекта е декември 2020 г.Green Offices & Residential Area се изгражда върху площ от 13 000 кв. м, като 10 000 кв. м от тях ще бъдат озеленени и ще се ползват като парк от собствениците на домове в обекта. Ще се построят бизнес сграда и още четири жилищни, шахматно разположени, като апартаментите ще са разгънати стъпаловидно във височина, така че от всеки да има панорамна гледка към Витоша. За удобството на бъдещите обитатели паркирането е решено изцяло с подземни гаражи и места за общо 113 автомобила.

GORA е вълнуваща офис сграда, хармонично вписана в контекста на средата, в която е ситуирана. Разположена в кв. „Кръстова вада“ в София на границата с парк Лозенец, с достъп от ул.„Филип Кутев“. Всички сгради от проект са ситуирани по подходящ начин с гледка към Витоша. В близост на пешеходно разстояние са метростанция – Витоша и Парадайс мол. Две отправни точки - планината и градът – определят цялостната архитектурна идея. Непосредствената близост до бул. Черни връх, осигурява бърз достъп до центъра на града и едновременно с това бърз достъп до южната скоростна тангента.

Мястото, отредено за GORA, се намира на граничната зона, в която градът и планината се преливат в едно. Линиите и ясните граници се размиват в плавни и меки форми, даващи възможност всеки сам да определи къде точно е и как възприема формата и пространството. Ситуирана в една от най-бързо развиващите се съвременни зони на града, офис сграда GORA е замислена да бъде актуална, контекстуална и авангардна. От друга страна, изключително доминиращ елемент средата е планината, която е в непосредствена близост до изграждащата се офис сграда. Комбинирайки тези два силни елемента, създадохме вълнуваща, динамична и модерна форма на сградата, без да я ощетяваме функционално.

Обекта е с обща разгъната застроена площ 35 800 кв. м. Офисната сграда (В01) ще бъде сертифицирана по системата за оценка и сертификация на екосгради LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) - Сребърно ниво. Тя ще бъде разположена в северната част на имота. Комплекс GORA ще предложи сигурна и спокойна среда, с много зеленина и общи части за социален живот. Отделихме внимание на всеки детайл.

Главният вход се намира на северната фасада, като е разположен навътре в обема на фасадата, така че над него да се образува покрито пространство. Сградата е проектирана с 3 стълбищни клетки, като две са разположени симетрично в двата края на късите фасади и една в средата. Към централната стълбищна клетка е предвидена и вертикална комуникация от 6 асансьора, разположени 3 х 3 един към друг. Офисна сграда разполага със собствен подземен паркинг, заемащ площ извън контура на стъпката на сградата. Сутеренното ниво е предвидено за паркинг с функционално разположени съответен брой парко места. Автомобилният достъп е осигурен от две рампи, разположени на северната фасада. За осигуряване на пешеходен достъп до сутерена са предвидени 3 бр. стълбищни клетки и 6 бр. асансьори. На ъгъла на североизточната част на сградата е разположен резервоара за дъждовни води. В източната част на сутерена се изпълнява резервоара за противопожарни нужди. От входа на сградата се влиза в централно фоайе, което е развито през цялата широчина на сградата и на южната фасада има вход/изход към задната част. В ниша към фоайето с лице към асансьорите е разположена рецепцията. Пред фоайето на асансьорите се разполагат турникетите за достъп. В северната част в близост до входа са разположени помещения за охрана, офис администрация и съблекални и санитарни помещения за администрацията. На същата страна са разположени и офисни помещения с прилежащи кухненски боксове, санитарни възли и заседателни зали.На южната фасада са разположени ресторант и кафене както и прилежащите им санитарни, складови и кухненски помещения.На южната фасада от двете страни на сградата са разположени помещенията на главните ел. табла.

Офисите са разположени в западната част от сградата. Обособени са два самостоятелни офиса, като са предвидени необходимия брой санитарни възли и санитарни възли за хора с увреждания. Към всеки един от офисите са предвидени и кухненски боксове. В останалата част от сградата са разположени 10 бр. заседателни зали, като част от тях могат да се обединяват при по- големи събития. Към тези зали има предвидени санитарни възли и гардеробна.

Основните акценти на форума бяха - атрактивните бизнес зони на София и как големите инфраструктурни проекти влияят на тяхното развитие. Също така бяха разгледани и очакванията на експертите за пазара на офис площи през 2019г. Обсъдени бяха тенденциите при оформлението и организацията на офис пространството, важните елементи при проектирането и реализацията на модерни офис сградите и тенденциите при сградните технологии, които добавят стойност към офис проектите.