21-09-2017
НА 13 ГОДИНИ, ИНТЕРВЮ ЗА СПИСАНИЕ ГРАДЪТ

НА 13 ГОДИНИ, ИНТЕРВЮ ЗА СПИСАНИЕ ГРАДЪТ

Компанията „Пайп Систем“ АД е основана на 2 август 2004 г. от инж. Николай Чомаковски с персонал от едва няколко души. Компанията стартира като малък склад за ВиК материали в София. В последващите години отваря представителство на българското Черноморие, където започва изпълнение на СМР по част ВиК на хотели в строеж в периода 2006-2007 г.

С времето изпълнението на доставка и монтаж на ВиК мрежи заема все по-голям дял от обема извършени работи от компанията. Дейността на компанията се измества обратно към страната, като основен акцент са проектите в столицата, където се намира и централният склад на дружеството. В периода 2008 - 2010 з. са изпълнени няколко ключови за развитието проекти като военната база на САЩ в с. Ново село, където "Пайп Систем" е подизпълнител на известната германска строителна компания Bilfinger Berger. Този проект е крайъгълен камък в растежа на компанията - там се работи с европейски професионалисти и поради високите изисквания немалко компании се отказват. Обектът е изпълнен в срок и наученото помаза на компанията да погледне към пo-мащабни обекти като търговските центрове "Парадайз център" и "Саут ринг мол". Следват поредица от значими проекти като завода за боклук на София, множество магазини от търговските вериги Kaufland, LIDL, "Фантастико", BILLA, Praktiker, индустриални и логистични проекти в цялата страна. Част от фирменото портфолио от услуги е изпълнението на АПГИ (автоматични пожарогасителни инсталации, спринклер). Наскоро приключи работата по изпълнението на втората логистична база на LIDL в с. Кабиле, където освен спринклерната инсталация са реализирани система за ръчно пожарогасене и подово отопление на цялата площ.

Компанията предлага пълен инженеринг - проектиране (ново или препроектиране на съществуващ проект с цел оптимизация), изпълнение и поддръжка на сградни и площадкови ВиК мрежи, спринклерни инсталации, покривно вакуумно-сифонно отводняване, ОВиК инсталации, отскоро и системи за пожарогасене с газ. Собствен склад на топ локация в София осигурява гама от над 17 000 артикула за изпълнение на предлаганите системи. Като допълнение към пълния инженеринг клиентите на „Пайп Систем“ получават 10-годишна нотариално заверена гаранция за изпълнението, разнообразие от финансови инструменти, подкрепящи клиента през целия строителен процес до окончателно Завършване, и специална застраховка на изпълнението с покритие от 3 млн. евро, която дава спокойствие на клиентите за защита от аварии и щети. Като допълнение клиентът има на разположение специално определен за проекта екип, който отговаря пряко за изпълнение на поетите ангажименти.

В „Пайп Систем“ са ангажирани около 240 служители - по- голямата част от тях с различни инженерни специалности, и още 150 души непряко зает персонал (подизпълнители), които покриват всички предлагани услуги от страна на компанията.

През 2017 г. „Пайп Систем“ навърши 13 години на българския строителен пазар. Към момента компанията работи по около 80 проекта едновременно. За 2016 г. реализираният оборот е в размер на 23 млн. лв., а за 2017 г. е заложен като цел ръст от поне 10%. Посоката на развитие е ясно зададена - разширяване на комплексната услуга за пълен инженеринг, и в по-дългосрочен план - предлагане на проектиране, изпълнение и поддръжка на цялата електро-механична част на даден проект като част от концепцията за комплексно развитие на „Пайп Систем“.