26-04-2017
ГАБИИНВЕСТ ЗАВОД ЗА КОМПОНЕНТИ НА ЛОВНИ ОРЪЖИЯ

ГАБИИНВЕСТ ЗАВОД ЗА КОМПОНЕНТИ НА ЛОВНИ ОРЪЖИЯ

"Габинвест" е собственост на германската L&O Hunting Group GmbH. Фабриката отваря врати през септември миналата година и в нея са открити 50 нови работни места. Планирани са и ново увеличение на екипа и следващи инвестиции в технология, потвърди за "Капитал Daily" управителят Томас Лангер.
Основаната през 1992 г. "Габинвест" заедно с производителите Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER е част от базирания в Германия холдинг L&O. Предприятието произвежда и обработва компоненти за ловни оръжия, въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента.

Последното разширение на бизнеса през септември миналата година е във връзка с производството на метални компоненти за въздушни оръжия, а капацитетът е 1000 – 2000 комплекта.

Преди почти 24 години "Габинвест" започва дейността си с четирима работници и около 20 кв.м пространство. Под името "Габинвест – Герхард Бленк" компанията произвежда компоненти за ловни оръжия на фирма Blaser, също част от холдинга L&O. Седем години по-късно започва работата на новопостроен завод с по-голям капацитет и нови продукти. През 2004 г. компанията разширява производството си отново – и количествено, и като продуктово портфолио. Към произвежданите метални компоненти за ловните оръжия Blaser се добавят и части за германската компания Sauer & Sohn.
Преди пет години започва производството и на компоненти за водещите на световния пазар пистолети SIG Sauer. "Габинвест" започва да прави и изложбени приспособления за австрийския производител на бинокли и телескопи Swarowski Optik. По същото време компанията инвестира и в нови машини, съоръжения и технологии. През 2012 г. собственикът на "Габинвест" Blaser Jagdwaffen се сменя с L&O Hunting Group GmbH в резултат на преименуване на компанията майка. Година по-късно е изграден и влиза в действие и втори завод на "Габинвест", който е специализиран в производството и обработката на метални компоненти.

Пайп Систем е изпълнител на ВиК инсталацията в Предприятието за обработка на части за ловно оръжие.