22-05-2019
Турнир по плуване с подкрепата на Пайп Систем

Турнир по плуване с подкрепата на Пайп Систем

С подкрепата на Пайп Систем вчера на 22.05.2019г. се проведе традиционния турнир по плуване за купата на МБАЛ „Света София“. Над 80 деца от различни възрастови групи показаха уменията си във водата .В надпреварата участваха всички възпитаници на плувен комплекс „Света София“, а най-добрите от всяка възрастова група бяха отличени с медал.

Интересен факт за школата по плуване в болницата е, че на игрите във водата се радват и мъничетата до 2 години. За бебетата игрите в джакузито са изключително полезни първо, привикват с водната среда, после, развиват дишането си и не на последно място за каляването. Истината е, че плуването за бебета е изключително популярно и на Запад. У нас обаче много малко са спортните бази, които могат да се похвалят с джакузи с по-топла вода, което позволява и на кърмачетата да се каляват. В Берлин например имат огромни басейни, като по цялата им стена са монтирани специални „повивалници“, в които майките оставят бебетата си и дори излизат. Пак там игрите във водата – дори в студената, не са табу.

Истинските тренировки по кроул, бруст и бътерфлай започват на 4 години. Освен на тонус и грация , плуването е и извор на здраве. Особено при проблеми с гръбнака, сърдечно-съдовата и дихателната система. В школата успешно работят и с деца, които имат астматични проблеми. Причината е, че по време на 1-часовата тренировка нивата на кислорода, с който се насища кръвта на малчуганите, скача многократно.