30-07-2019
Алпинистът Атанас Скатов даде специална пресконференция в Пресклуб „България“

Алпинистът Атанас Скатов даде специална пресконференция в Пресклуб „България“

Алпинистът Атанас Скатов даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, след като изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него през този сезон. На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).   

Еко експедицията е направена с подкрепата на Пайп Систем.

Скатов разказа за трудния преход, тъй като до Гашербрум 1 и 2 е най-дългият трекинг – 110 км, за многобройните си премеждия и здравословни проблеми, за огромната умора, но и за радостта от изкачените върхове и постигнатите цели.   

“Първо смятах да изкача Гашербрум 2. Направих изкачвания до лагер 1 и 2 и се върнах в базовия лагер за кратка почивка. Там разбрах, че една група от алпинисти тръгва да изкачва Гашербрум 1. Първо отказах да тръгна с тях, но после прецених, че това е много добра възможност. Направих преход от базовия лагер до лагер 2, заедно с групата стигнах до лагер 3 и потеглихме за атака на върха. Бяхме 14 човека – алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отказаха и на върха се качихме 12 човека. Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили, вързани на свръзка по трима-четирима човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Тъй като нямаше опънат парапет, в тъмното няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме два часа да изгрее слънцето, за да се ориентираме за правилната посока. Слизането бе доста трудно и опасно и се върнах в базовия лагер много уморен.
Но след кратка почивка се откри възможност да се изкача и на Гашербрум 2. Тъй като бях достигнал до лагер 2 и имах опъната палатка там, реших като преди да се кача от базовия лагер направо до лагер 2. Когато тръгнахме към върха, през цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и горе ни посрещна много хубаво слънце. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки.“

Така Скатов вече има изкачени 9 от 14-те осемхилядника и е все по-близо до целта си да стане първият българин, стъпил на всички най-високи върхове. Сега алпинистът има нова цел през есента– връх Дхаулагири. Освен Дхаулагири, осемхилядниците, които Атанас Скатов не е изкачвал, са К2, Шиша Пангма, Нанга Парбат и Броуд Пик..

инж.Николай Чокаловски, управител на фирма Пайп системс, която е основен спонсор на алпиниста, заяви, че ще подкрепя Скатов и в следващите му експедиции, до изкачването и на 14-тия осемхилядник.