Продукти и решения за водоснабдяване и канализация

English
Новини
Март 2013
Прес - системите разработени от Viega
11 Март 2013г.

Прес - системите разработени от Viega

Прес-системата е система от тръби и фитинги, в която елементите се свързват чрез пресоване. Това осигурява максимална простота и бързина на инсталиране. Поради високата степен на сигурност на връзките и голямата си здравина, системата е подходяща както за битови така и за промишлени приложения. Продуктовата гама обхваща диаметри от 12 до 108 мм.

В зависимост от сферата на приложение на системата се използват елементи от следните материали:

 • неръждаема стомана
 • въглеродна стомана
 • мед - никел


Основните предимства на прес-системата са:

 • простота и бързина на монтаж
 • надеждност и дълъг експлоатационен живот на системата
 • нулев риск от пожар в процеса на инсталация
 • висока защита от корозия


Прессистемите, разработени от Viega, предлагат много практически алтернативи - до 50% по-бърза обработка и гарантирана безопасност. В много страни в Европа, тези тръбопроводни системи са одобрени дори и при изграждането на газови инсталации! Основен аргумент в подкрепа на това твърдение е SC-Contur гаранцията , която само Viega предлага.

Основни компоненти на прес- системата са:

 • Прес – фитинги - в краищата на фитингите има гнезда, в които са поставени уплътненията (о - образни пръстени) от синтетична гума. Фитингите са различни видове, някои от тях имат резбови накрайници, а също и накрайници за заварка от различни материали.
 • Тръби- вторият компонент на системата. Те трябва да се избират и да отговарят на техническите спесификации и на приложението си.


Свързването на тръбите и фитингите е бързо, лесно и надеждно.Тръбата се поставя в муфата на прес - фитинга, след това се пресова с помощта на специализираните челюсти на инструмента (клещите) за пресоване.Пресоването води до две деформации. Първата е радиална и представлява стягане на уплътнителния о-образен пръстен във фитинга, което създава херметична връзка с тръбата. Втората деформация представлява механична промяна на геометрията на прес- фитинга и на тръбата. Благодарение на това става невъзможно отделянето на тръбата от прес - фитинга.

След пресоване се получават различни типове профил. Това зависи от диаметъра на тръбата. Връзката получена по този начин дава на системата голяма здравина и в същото време еластичност - необходима за отнемане на вътрешното напрежение, което възниква в процеса на свързване, поради вибрации или топлинно разширение.

Има още една основна причина, поради която прес-системите на Viega имат такъв успех на международно ниво: засилената безопасност по време на обработка, за разлика от технологията на заваряване. Опасността от възникване на пожар е сведена до минимум. Следователно прес-системите на Viega са подходящи за инсталация и във взривоопасна промишлена среда.

Продуктовия каталог на Viega включва:

 • A1 Profipress / Propress (мед, за санитарен и отопление)
 • A2 Profipress G (мед, за газ)
 • F1 Prestabo (поцинкована стомана)
 • G1 Sanpress Inox (неръждаема стомана)
 • G3 Sanpress  (неръждаема стомана)
 • L4 Pexfit Pro  (със стабилна тръби)


Viega предлага бърза и безопасна прес- технология за всички тръбопроводни системи във всички области на употреба. В зависимост от материала и областта на приложение (например питейна вода, отопление, газ, сгъстен въздух, пожарогасител тръби), Viega предлага подходящите елементи. За да се избегне объркване всички елементи от системата са маркирани. Например - зелените точки са за питейна вода , жълтите - за газови инсталации, а червените -  за отоплителни инсталации. Затова може да се каже, че чрез своята прес-технология Viega предлага едно бързо, лесно, удобно и безопасно решение при инсталация.