16-03-2017
ИНТЕРВЮ ЗА СПИСАНИЕ СТРОИТЕЛИ

ИНТЕРВЮ ЗА СПИСАНИЕ СТРОИТЕЛИ

Инж. Чомаковски, бихте ли споделили пред читателите на Списание СТРОИТЕЛИ как се развива компанията Пайп Систем към настоящия момент? Разкажете за някои актуални моменти от работата Ви.

Компанията се развива много динамично. Имахме доста активна 2016 г., в която изпълнихме поредица интересни проекти, променихме организационната си структура и се ориентирахме към максимално директен конкакт с нашите партньори – клиенти, доставчици и др. Ако мога да обобщя – направихме пълна промяна и внедрихме нова корпоративна философия. Тя започва да се усеща все по-осезаемо, защото процесите, които стартирахме през изминалата година, сега започват да дават първите си резултати и се надяваме все повече да си проличи, както вътре в самата структура сред нашите служители, така и по отношение на хората, с които и за които работим. Същевременно, поради динамиката на самия строителен пазар в 2016 г., ние се стремим да сме не просто в крак с тенденциите, а дори, ако е възможно, да ги предугаждаме и да се подготвяме за тях. Например, отлива на инфраструктурни проекти в страната през миналата година, за който ние имахме индикации още в 2015 г. Нашата компания не е ориентирана към такъв тип обществени поръчки, но тяхното отсъствие доведе част от играчите към нашия сегмент – сградното строителство. В търсене на друг пазар не малко компании се преориентираха към, ако така да се изразя, „нашата ниша“ и това доведе до увеличаване на участниците по отношение интересуващите ни проекти, както и нерядко – ненормални изривявания на цените, а от там – на представите на участниците на пазара за „приемлива цена“. Предвиждайки това развитие, ние стартирахме промени в Пайп систем, които да ни позволят да сме адекватни на пазара и вярвам, че правим правилните действия.

Участвате с продукти и системни решения в редица обекти с различно предназначение. Бихте ли споделили по какво работите и какво Ви предстои в близък план?

Към момента сме ангажирани в около 50 проекта на различен етап от изпълнението им. Покрай актуалния бум в строителство на жилищни сгради, особено в столицата, имаме съществена бройка такива обекти. Много е радващо за мен, че работим и по проекти за индустриални сгради, което ще рече – нови производствени мощности в страната. Мога да спомена завода на Osram в Пловдивско, разширението на производството на „Ден и Нощ“ – Горна Оряховица и на Екстрапак – Велико Търново, завода на Enpay край Шумен, новият завод на Yazaki при гр. Димитровград, по който предстои да стартираме нашата работа съвсем скоро. Имаме сериозен обем по отношение на логистични центрове и складове. Административно-складовата база на Vertex в София, новият автосервизен център на DAF в с. Долни Богров, сградата на Wirtgen – България и др. По отношение на административните и търговски сгради, след приключване работа по Мол Марково тепе в Пловдив концентрирахме усилия в обекти като „Графикс“ на Bernard Investment, преустройството на Факултета по журналистика към Софийския университет и Millenium Center с сърцето на столицата. Много и интересни проекти, които ни обоготяват с нови знания и новаторски решения, а очакваме развитие и по няколко нови стартиращи проекти, за които тепърва ще се говори.

Как ще продължите развитието си? Имате ли конкретни очаквания или планове в по-дългосрочен план, за които да разкажете?

Нашата посока на развитие е ясна – предлагане на пълен инженеринг на нашите клиенти, разработване и осъществяване на иновативни решения, касаещи нашите инсталации, отвореност към всички наши партньори, директна връзка, качествен продукт и услуга. Искаме и работим в посока да сме достъпни, адекватни, знаещи, можещи и да даваме най-доброто на нашите партньори.