01-06-2017
ДАВАМЕ НЕ ПРОСТО РАБОТА, ДАВАМЕ ПРОФЕСИЯ

ДАВАМЕ НЕ ПРОСТО РАБОТА, ДАВАМЕ ПРОФЕСИЯ

ИНТЕРВЮ С НИКОЛАЙ ЧОМАКОВСКИ ЗА СПИСАНИЕ МЕНИДЖЪР

Господин Чомаковски, преди 13 години с колко голям екип стартирахте дейността на Пайп Систем и днес колко от тези хора са част от вашия екип? На какви позиции са?

Основах компанията през 2004 г. буквално с една шепа хора. Стартирахме от нулата. Сега наброяваме над 250 души персонал. Към днешна дата първите ми двама служители все още са част от „Пайп систем“ и се гордея с това. Те са преминали през различни позиции в годините, а настоящите им ангажименти са в направление Снабдяване, където е тяхната сила.

Кое стои в основата на добрите отношения между хората ви и техните преки ръководители? За Вас кой е модерният прочит на ценности като коректност, уважение, стабилност в отношенията?

В изминалите 13 години „Пайп систем“ и аз в частност преминахме през дълъг път по отношение на изграждането на ефективни работни взаимоотношения в компанията. И все още имаме да извървим доста път, но смятам, че сме се насочили в правилната посока – осъзнаването на важността на добрите взаимоотношения за ефективен и ефикасен работен процес, и ежедневната работа за изграждане на стабилни и дългосрочно добри отношения в екипите на компанията. За целта ползваме дори опитен външен консултант по „Човешки ресурси“, а също така в процеса са ангажирани всички мениджъри на компанията, за да обхванем напълно структурата – от най-високо ниво до най-обикновения работник. Гледаме на това като дългосрочен и приорететен проект на компанията с цел постигане на стабилност и устойчивост. Считам, че именно добрите отношения са най-важното условие, за да бъде една компания успешна. Всичко друго е на втори план, и дори ирелевантно, ако я няма тази „основополагаща тухла“ за всяка бизнес дейност.

Ако в първите години на българския съвременен икономически живот тези неща бяха на втори план и се гледаше бързата печалба на всяка цена, то сега вярвам, че все повече мениджъри са осъзнали важността на уважението, коректността и стабилността на човешките взаимоотношения за съществуването, развитието и прогреса на бизнеса им, независимо от типа дейност.

Бихте ли приели определението, че секторът в който оперирате (Вик системи, спринклерни инсталации и вакуумно отводняване) е типично мъжки и от тази перспектива какъв е делът на жените при вас?и тяхното значение за ефективната работа на екипа?

Донякъде е вярно, че исторически има превес на мъжете в строителния сектор. Смятам обаче, че тази тенденция днес се променя много бързо. Все повече дами избират инженерната и архитектурната професии, които никак не са леки, но пък са пълни с предизвикателства и възможности. Ако моята компания е някакво мерило, при нас процентът на дами е значителен. Първите ми двама служители, когато основах компанията, са именно жени. Наскоро даже се замислих, че в мениджърския екип на „Пайп систем“ процентното разпределение на мъже и жени е 50 на 50. Когато една компания е отворена за талантливи и работливи хора, нещата сами се нареждат така. Така постигаме баланса в качествата на персонала, нужни за развитието на компанията – не сме прекалено агресивни, имаме умерена и обмислена позиция, но и здравословна амбиция да се развиваме.

Имаме и позиции, които се заемат предимно от мъже – най-вече монтажници, но дори и там имаме дами-служители. Така че за желаещите да работят и да се развиват – пречки няма!

Ние работим по някои от най-перспективните проекти в страната – не е леко, но удовлетворението от свършената работа е огромно.

Какво ще кажете на един млад инженер, който в този момент се колебае дали да подаде документи за работа във вашата компания? Какви възможности за кариера и развитие предоставяте?

Една от най-големите ми болки е значително намаляващия брой млади хора, които избират инженерните специалности днес. Сега е масова практика да се търси реализация в IT сектора, където се вижда възможност за бързо развитие, много високо заплащане и работа в комфортна офис обстановка. А всъщност инженери не достигат на трудовия ни пазар и положението вече е обезпокоително. При нас от години е практика да наемаме студенти в последен курс и да ги дообучаваме на практика паралелно с приключването на официалното им теоретично обучение. Организирахме и безплатна „ВиК академия“миналото лято, от която също наехме част от курсистите на работа в компанията. Нашият ръководител на Проектантски отдел инж. Иво Рашев дори изнася лекции в УАСГ. Проявяваме гавкавост и разбиране към тези наши служители, които довършват обучението си, влагаме средства и време в обучение на всички наши кадри, за да повишават квалификацията си. В нашите среди има един израз, че занаят не се учи, а се краде. Е, ние решихме да дарим знание, защото в това виждаме устойчивостта на труда ни – да има кой да го продължи.

Инженерната работа не е лесна, факт. Но удовлетворението да оставиш след себе си нещо, което ще го има много години напред, следа, наследство, паметник, спомен за поколенията напред, е неповторимо. То остава във времето и осмисля вложения труд, усилия и знания. И, за разлика от IT сектора, където всеки следващ ъпдейт, ъпгрейд и нов софтуер, обезмисля предишния, в нашата работа създаденото остава за десетки, дори стотици години напред.

Ако трябва да отговоря еднозначно на въпроса ви, отговорът е прост – бих казал на младия инженер да не се колебае и да дойде при нас. Знанията и уменията, които ще получи при нас, ще му бъдат едни от най-ценните придобивки в живота, защото при нас ще получи не просто работа, а професия.